Att välja drake

Vilken drake man skall välja är både den vanligaste och på sätt och vis svåraste frågan jag får. Mycket är självfallet upp till tycke och smak och vad man kan tänka sig att ge för en drake. Men vi skall försöka bena ut det hela lite grann och se om vi kan komma något närmare ett svar.

 

Pris

Till att börja med vill jag börja med att konstatera att drakar till skillnad från många andra leksaker inte har följt med den oroliga produktivitetsutvecklingen och prispressen som har varit under de senaste årtiondena. Visserligen har även här produktionen nästan helt flyttat till fjärranöstern, men det var kanske trotts allt härifrån de en gång kom till oss. 

Att producera en drake kan i det närmaste jämföras med att producera ett klädesplagg. Det är samma typ av produktion. Det handlar om vävning, tygbehandling som tryckning och färgning, tillskärning, sömnad med mera. Åtminstone den senare delen av produktionen innefattar fortfarande, som exempelvis produktionen av kläder väldigt mycket manuellt arbete av en skicklig sömmerska vid en symaskin.

Så till detta kan man säga att det som främst bestämmer priset på en drake är storlek och material. Därtill i vissa specialfall om det skulle handla om någon väldigt speciell form eller påsydda tygbitar eller liknande som kräver mycket extraarbete vid produktionen.

 

1-2-handsdrake?

För att återgå till själva valet av draken så är det första man skall fråga sig vem som skall flyga draken. Det först valet på hemsidan är en- eller tvåhandsdrake. en enhandsdrake är en helt vanlig drake med en lina. En tvåhandsdrake är en drake med en lina för varje hand. En tvåhandsdrake kan till skillnad från en enhandsdrake styras till mycket större grad, då man kan genom att dra eller släppa efter någon av linorna, ändra vinkeln på drake och därigenom få den att flyga på ett speciellt sätt.

Tvåhgandsdraken är en drake för de som har lite erfarenhet eller vill ah en viss utmaning. Att flyga en tvåhandsdrake är inte alltid så lätt. Framförallt är det oftast att rekommendera att vara två personer, en som håller drake och en som håller linorna vid uppflygningen. Tvåhandsdrakar är också svår att få upp om du inte har en jämn och fin vind. Då börjar de gröna rotera, och du står snart där med en jättestor härva av de olika linorna som du måste försöka trassla ut.

 

Barn

Så att säga - vem som skall flyga draken? Är det ett mindre barn, säg 4, 5 eller 6år så har de kanske inte alltid en ängels tålamod. I detta fall rekommenderar jag alltid en mycket lättflugen drake. Framförallt om ni bor i inlandet eller någon annan stans där man inte var dag finner en jämn och fin vind likt man kanske hittar i Varberg eller på Fårö.

 

Deltadraken - Den mest lättflugna 

En klassisk korsdrake, den som ser ut som en ruter, är det populäraste, och de flyger oftast bra. Men har du en lite otålig pojke eller flicka som skall ut och flyga sin första drake så skulle jag snarare rekommendera en skala deltadrake. 

Draktypen är väldigt vanlig i Sydost-Asien, men inte jättevanlig här i Europa. Men här på www.drake.nu har vi gott om dem, och speciellt har vi dem för barn med Disney's och andras seriefigurer. De flesta hittar ni härvid:  https://www.drake.nu/collections/lattflugna-drakar 

 Rosa drake med pingviner och ladugård Elsa och Anna Frost Drake

Deltadraken har ett slags roder i mitten som linan är fäst vid. Se bilden på den rosa draken med pingviner ovan och det därvid gröna rodret. Rodret ger drake stor stabilitet ungefär som kölen på segelbåt. Det förhindrar att draken rör sig för lätt i sidled och därmed ökar stabiliteten mycket vid ojämn vind, vindpustar och turbulens.

Våra deltadrakar är främst av tre grupper. Den första gruppen är som den ovan till höger med figurer ur Disneys Frostfilmer. Vi brukar kort kalla dem för Disneydrakar, även om inte alla figurer och motiv kommer från Disney. Dessa drakar är tillverkade i en plastfolie tryckt med glada och färggranna motiv. De finns i två olika varianter från tillverkare Günther Flugspiele i Tyskland. Dels de med seriefigursmotiv som är lite tunnare och billigare, och dels de exklusivare som tillverkas i Tyskland av en betydligt tjockare plast-folie. De senare är riktiga klassiker i Tyskland och har i princip sett exakt likadana ut i snart 70år och sålt i öven en miljon exemplar.

https://www.drake.nu/products/kungsorn-made-in-germany?_pos=1&_sid=0fd81a23c&_ss=r 

Alla dessa drakar väger väldigt lite och flyger mycket bra. Beakta dock att de är av plastfolie och därmed är något sköra jämför med drakar gjorda i olika textila material.   

De andra typerna inom denna grupp är dels våra egan deltadrakar från  www.drake.nu (  https://www.drake.nu/collections/egna-drakar-fran-www-drake-nu) och drakarna från Premier Kites i USA  ur serien Large Easy Flyer. Dessa drakar gjorda av tyg och håller mycket bra. De är också mycket lättfunna. De amerikanska Large Easy Flyer är i allmänhet större och kostar därmed något mer. Våra egna drakar från www.drake.nu är i allmänhet något mindre, men å andra sidan några av de mest prisvärda drakarna vi säljer. Därtill mycket hållbara, lättflugna och finns i jättemånga olika motiv och färger. (Om du vill ha lättfånget undvik dock de med de längsta svansarna) 

Båda typerna har dessutom till skilnad från "Disney-drakarna" svans som ger ytterligare stabilitet. Å andra sidan väger de lite mer vilket kräver lite mera vind. 

  

Den klassiska Kors-draken och Malaj-draken

En klassisk korsdrake, den som ser ut som en ruter, är det populäraste, och de flyger oftast bra. Dessa drakar är de populäraste i alla kategorier, och är också de drakar som finns i flest motiv och varianter. Trots vad jag skrev ovan är detta inte alls en dålig typ av drake, bara det att deltadraken är en stabilare typ av drake. 

Men när du än Börjra flyga drake, om då så är 9 eller 99 så når du en dag fram till den dagen då du kanske vill ha en utmaning, och där är inte alltid mest lättfången allra bäst. 

Malajdrake som nämndes i rubriken är än typ av korsdrake som kommer ifrån Sydostasien och görs av mjuka pinnar. De mjuka pinnarna gör att draken kan forma sig bättre efter vinden. Därtill är gränsen mellan de två draktyperna ibland ganska flytande. Vi gör inte alltid så stor skillnad mellan draktyperna på hemsidan, men rätt skall vara rätt. Korsdraken har hårda pinnar och malajdraken har mjukare pinnar. Korsdrakarna idag är dessutom nästan alltid formade så att de har en viss vinkel för att bryta vinden mera som en vinge och dessutom vinna lite stabilitet.

Under följer två exempel på en korsdrake (till vänster) och en malajdrake (till höger).

BarnDrake med Grön drake Unicorn Malaj Drake

  

Materialval till Drakar 

När man väljer att köpa eller bygga en drake är materialvalet det första man måste ta i beaktande. Vanligast när man köper en drake är att de är sydda i någon form av tryckt eller enfärgat nylon- eler polyestertyg. Allternativt är drakar för barn ofta tillverkade i någon slags mjukplast – ofta benämnd folie eller plastfilm. Men det finns även andra lämpliga meterial för att sy eller på annat sätt tillverka drakar. Alla har de lite olika egenskaper och lämpar sig för lite olika typer av drakar beträffande storlekt utseende med mera. Det men klassiska och traditionela materialet att göra drakar är förövrigt papper, som här förr ofta använmdes av barn och har använts i Sydostasien av såväl barn som vuxna i årtusenden.

Papper har dock idag till stor del spelat ut sin roll som darkflygarens förstaval. Fördelen är att det är lätt att måla pch gestalta, fast främsta orsaken att vi sällan längre använde papper är för att det är mycket ömtåligt och inte als tål väta. Så idag används papper egentligen enbart för konstnärlig gestaltning av traditionella drakar, mig veterligen främst i Japan. Där det fortfarande finns kvar fåtalet traditionella drakmakare som helt för hand målar handgjorda bambudrakar klädda med papper, av olika traditinella typer.

För att återgå till mjukplasten (ofta kallad plastfilm eller plastfolie) så är den till skillnad från papper mycket tålig för väder och vind, fast ganska ömtålig när det kommer till risper från buskar, grenar och träd, samt ganaksa känslig för krascher ned i grus, asfalt eller betong. Men sålänge man håller sig på stor öppna gräsytor eller en öppen strand ute vid kusten är många plastdraker utomordentligt bra flygare. Man kan också betänka att de är helt vindtäta och icke heller suger upp någon väta i mateiralet då detta är helt vattenavstötande. En annan fördel med plasdrakarna som också gör dem vanliga för barndrakar är att de lämpar sig extra bra för mycket vackar tryck. Därtill är plastdrakar ofta billiga då materialen är billigare och för att de limmas eller svetsas snarare än sys. Här nedan är två exempel på plastdrakar från Tyska Günther Flugspiele, som är vackert tryckta i klara färger, samt några av de lättast drakar att flyga jag någonsinn sätt.

 

 

Men det finns ävn adra exempel på ganska avancerade drakar tillverkade i plast. Även dessa två från Tyska Günther Flugspiele, ännu i denna dag ”Made in Germany” är utförda i plast, fast i det här fallet en extra stark och tjock plastfilm, och kostar därmed också en del mera. Dessa två drakar har för övrigt sett lika dana ut i över 50år. Härvid ser vi dessutom en transparent plast, som är en för plastfilmen gent andra drakbyggnadsmaterial unik egenskap.

Ett annat allternativ för just kreativa och lekfulla drakar för barn är Tyvek. Tyvärr är det ett ganska ovanligt material, och också ett material som blott få tillverkare alls gör drakar utav. Men det lämpar sig alldeles utmärkt att själv bygga drakar utav. Orsaken att få tillverkare använder amterialet är främst för att det är lite dyrare och för att drakarna inte alltid är så fina och faktiskt för det mesta ser ganska skrynkliga ut. Tyvek är ganska likt det man gör pengar av, och framförallt är det jättebra att måla på, till och med, med krita. Dessutom är det ganska hållbart. Tyvke är en slags nonwoven, dvs en slags fiberduk, så det kanske inte är hållbart som nylon, men håller för många hårda krasher och det hårdaste väder. Så framförallt om du vill måla din egna drake, själv eller ihop med barn eller barnbarn, är Tyvek ett utmärkt allternativ.

Ex här säljes Tyvek: https://www.drake.nu/products/tyvek-44gm2-tyg-att-bygga-egna-drakar-utav?_pos=3&_sid=89835fea6&_ss=rk-44gm2-tyg-att-bygga-egna-drakar-utav

tyvekkite

tyvekkite2

 

Tyger

Och nu har vi kommit till de riktigt stora textila materialen, Nylon- och Polyesterväv. Dessa två utgör idag den absolut största delen av marknaden för färdiga drakar. Till detta går båda att få glasfiberarmerade, så kallad ripstop eller spinnakerduk. Lättas känns det senaste igen på att man kan se ett slags rutnät på materialet.

ripstop

En ripstop polyester eller ett ripstopnylon är ett mycket stark och beständigt material som med få undantag endast återfinns på ganska exklusiva drakar. Men det är också ett material som garanterar dig som flygare och köpare en mångårig följeslagare som tål både det ena och det andra.

http://drake.nu/product/magic-magisk-drake-premiumdrake-med-lång-svans-i-glasfiberarmerad-polyester-av-tyska-günther-flugspiele

http://drake.nu/product/magic-magisk-drake-premiumdrake-med-lång-svans-i-glasfiberarmerad-polyester-av-tyska-günther-flugspiele (Produkten tillverkas inte mera)

 

Generellt är det annars mycket svårt att se skillnad på nylon och polyester. Men då båda för det mesta är bra och mycket hållbara material utgör det sällan något större problem. Förövrigt kan man säga att marknaden för i alla fall bättre drakar från stora Europeiska och Amerikanska tillverkare allt mera börjat gå över mot polyester då dessa är mera färgbeständdiga, dvs inte bleks så lätt av solen. Men om man rent krasst räknar antalet flygtimmar på ett år är detta sällan något problem. Vilket däremot absolut kan vara något att tänka på om man talar om ex. en vindsnurra som står ute året om.

Billigare drakar tenderar mera att vara syddsa av nylon, medan större specialiserade draktillverkare som Güntehr flugspiele, Premier Kites och Colours in Motion mestadels har gått över till polyester. Fast det finns även undantag bland större tillverkare i Europa och Amerika som Ameriaknska Whamoo och Franska Vilac som mesta saluför lite enklare drakar och då fortfarande mestadels kör med nylon.

 

Då ripstop är en garanti för ett mycket bra material är dock inte alltid nylon det. Ett nylon- eller en polyesterdrake, ripstop eller ej, från en stor Västerländsk tillverkare är mig veterligen alltid en produkt med ett bra eller för det mesta till och med mycket bra tyg. Men det finns gott om, främst nylondrakar, som importeras in till Europa från Kina för rena vrakpriser. En del kan vara riktiga fynd, men jag har också sett otaliga skräckexempel på tygfel, småhål, katastrofalt dålig sömnad och nyloner som är så tunna att de knappast skulle hålla många fler krascher än en hygglig plastdrake.

Nedan ser vi ett exemel på en mycket billig noname-drake från en kinesisk tillverkare. Just denna är inget rent skräckexempel, men det handlar om en mycket enkel drake i ett mycket tunt nylontyg. Fast å andra sidan snackar vi trotts allt om en drake sydd i tyg med flera svansar för ett pris en bra bit under till och med en liknanade plastdrake. Så beroende på vad man letar efter så är detta kaske trotts allt ett ok köp. En fyraårings förstadrake för en helg eler två kanske?!?

 

 

 (Källa om materialval:  http://blogg.drake.nu/materialval-till-drakar-bade-for-attt-kopa-fardiga-och-bygga-sjalv/)